Umbelliferae / Apiaceae ya da Maydanozgiller Olarak Adlandırılan Bitki Ailesiyle İlgili Yazı Dizisinin İlk Yayını
Bu yazıda bir bitki ailesini tanıtmak istiyorum: Umbelliferae (Apiaceae)
Bu bitki ailesine önem veriyorum o yüzden buradaki bitkilerle ilgili bilgileri tek bir yazı olarak değil yazı dizisi
şeklinde vermek istiyorum.
İlk yayında yani bu yazıda çok genel bilgiler yer alacak.
Gelecek yayınlarda ise tek tek bitkiler incelenecektir. Sanıyorum biraz uzun
bir yazı dizisi olacak ama yararlı olacağını düşünüyorum çünkü ortalıkta çok dağınık ve çoğu zaman yanlış bilgiler dolaşıyor.
Genel bilgiler ile başlayalım.
Bu Latince adı Türkçeye “maydanozgiller” olarak
çevirebiliriz. Bu ailenin üyeleri arasında hemen herkese çok tanıdık gelecek
bitkiler vardır. Buradaki bitkilerin bazılarının içerisinde yer alan etken
maddeler kanser gibi hastalıklarda ilaç olma potansiyeli taşımaktadır. Bu
yüzden bu maddeler üzerinde bugün bazı araştırmalar yürütülmektedir. İlgili
bitkiyle ilgili yapacağımız yayında bu araştırmalara da göz atacağız.
Bu ailenin bir adı Umbelliferae diğer adı da Apiaceae olarak
bilinir. Bu aile içerisinde bize çok tanıdık tıbbi olarak değerli olan bitkiler
bulunmaktadır. Öncelikle bu bitkileri dizelge (liste) olarak verelim sonra da familyanın genel bitki bilim (botanik) özelliklerine bakarız.
Coriandrum sativum (Kişniş)
Cuminum cyminum (Kimyon,
Acem kimyonu)
Carum carvi (Frenk
kimyonu, Karaman kimyonu)
Laser trilobum (Kefe
kimyonu),
Pimpinella anisum (Anason),
Foeniculum vulgare (Rezene),
Ammi visnaga (Kürdanotu,
Dişotu, Hıltan, Kılır)
Conium maculatum (Baldıran)
Cicuta virosa
(Subaldıranı),
Ferula meifolia (Çakşır otu),
Angelica archangelica (Melekotu)
Angelica sinensis, (Dong Quai)
Centella asiatica (Hydrocotyle asiatica),
(Gotu Kola)
Pimpinella anisum (Anason) |
Foeniculum vulgare (Rezene) |
Bu bitkiler dışında Umbelliferae ailesinde
sebze olarak tüketilen kültür bitkileri de vardır: Daucus carota (havuç),
Petroselinum sativum (maydanoz), Anethum graveolens
(dereotu) ve Apium graveolens var. rapaceum (kereviz) bunlardan bazılarıdır.
Burada
belki en çok dikkat çekecek olan bitki “baldıran” olacaktır. Bilindiği gibi çok
yakından tanıdığımız filozof Sokrates bu bitki ile zehirlenerek öldürülmüştür.
Gerçekten de bu bitki önemli düzeyde zehirlidir. Onu zehirli yapan nedir? Hangi
maddelerdir? Nasıl zehirler? Hepsini o bitkiyi yazarken açıklayacağız.
Ben
burada sadece en önemli olanlarını dizelgeye aldım ancak bu ailede 300 kadar
cins 3000 kadar da tür bulunmaktadır. Bitkiler bir, iki veya çok yıllık otsu
bitkiler olup önemli bir özellikleri de “uçucu yağ” taşımalarıdır. Örneğin
rakıya keskin tadını veren anason bu ailede yer almaktadır. Anasonu bitki
olarak aldığınızda da yine o keskin kokuyu duyumsarsınız. Bu koku uçucu
yağlarından ileri gelmektedir. Zaten adı üstünde “uçucu” yağlardır, çok kolay
buharlaşırlar ve biz bitkilerin kokularını bu yolla duyumsarız.
Bu ailedeki
bitkilerin uçucu yağları mezokarp adını verdiğimiz yapılarda yer alan “reçine
kanalları” içerisinde bulunmaktadır. Mezokarp kavramı, “meyvenin tohumlarının
dış sınırı ile meyvenin kabuk kısmının iç sınırı arasında kalan meyvenin
içindeki orta bölgenin” adı olarak tanımlanabilir. Bu bölgede iletim demetleri,
salgı kanalları ve nişasta bulunur. Az önce de belirttiğimiz gibi bu salgı
kanallarından uçucu yağlar dışarı çıkar.
Bu kısa
girişle bu ilk yazıyı sonlandırıyorum. Devamındaki yazıda yukarıdaki dizelgede
yer alan bitkilerin birini ele alacağım.
Sorulduğunda kaynak belirtilmeyen bilgi zayıf bir bilgidir. Daha önce de söylemiştim yazılardaki herhangi bir bilgi ile ilgili kaynağı merak eden yazsın derhal kaynağı paylaşırım. Kaynak konusu önemli.
Bitkilerle
ilgili bilgilerinizi eczacıdan alınız.
Sağlıcakla
kalınız.
Ecz. Fadıl Kaan KURAN
Teşekkürler, devamı var mı?
YanıtlaSil